Rouwtje touwtje

8 september, 2023

Is het belangrijk om vooraf na te denken over je eigen uitvaart? Dat is het. Ik zal je uitleggen waarom. In onze maatschappij proberen we de dood te verstoppen. Met als gevolg dat we niet bezig zijn met onze vergankelijkheid in onze jonge jaren. Dat komt later. Als we ouder zijn dan voelen we ons niet zo.  Mocht ik ziek of oud worden, dan ga ik er over nadenken.

Wanneer we een kind krijgen nemen we ruim de tijd om de komst voor te bereiden. Voor het behalen van een diploma bereiden we ons jarenlang voor. Volwassen worden kost ons twee decennia. Als we gaan trouwen bereiden we ons meestal wel een jaar voor op de bruiloft. Daarna start de voorbereiding op het pensioen, jarenlang werken en sparen gaat daaraan vooraf.

Aan het einde van ons leven overlijden we. Oh ja, dat kan ook nog gebeuren. Tussen het overlijden en de uitvaart zit ongeveer een week. In een korte tijd wordt een afscheidsceremonie van een dierbare in elkaar gezet. Dat kan heel goed in een week. Als de wensen bekend zijn is er houvast voor de nabestaanden.

Is er geen voorbereiding gedaan, dan loop je de kans dat het ‘rouwtje touwtje-gehalte’ hoger wordt.  Doe je dierbaren een groot plezier, leg je uitvaartwensen vast. dat geeft hen dankbare handvaten.

Verdrietige momenten gaan voorbij en waardevolle herinneringen blijven voor altijd. Ik weet hoe de wegen lopen, maar jij bepaalt de route zodat we samen van verdrietige momenten waardevolle herinneringen maken.

Wil je alle columns lezen? Kijk op nieuwspagina

« Terug naar overzicht