Klein maar fijn

19 januari, 2024

De meesten van ons zien een uitvaart als een grote, intense en zware gebeurtenis. Een zee van mensen, verschillende toespraken, en het overweldigende verdriet. Maar sommige mensen maken andere keuzes. Een afscheid met slechts een handvol mensen, waarbij de intimiteit en de warmte van de aanwezigen het verlies draaglijk maken.

Slechts twintig mensen verzamelden zich om samen te rouwen en herinneringen te delen. Het was klein, maar fijn. Familieleden en een paar vrienden, de mensen die er echt toe doen. De dag begon met een lichte regenbui, maar niemand leek dat te schelen. Het voegde gewoon iets toe aan de sfeer van verbondenheid.

De favoriete muziek van de dierbare speelde zachtjes op de achtergrond. Iedereen deelde verhalen, herinneringen en grappige anekdotes over de overledene. Er werd gelachen en gehuild, maar vooral heel veel liefde gedeeld. Er waren geen formaliteiten, er was alleen oprechte steun en troost.

Dit afscheid paste precies bij deze familie en hun dierbare. Grote gebeurtenissen hoeven niet altijd betekenisvoller te zijn dan kleine. Soms zijn de kleinste bijeenkomsten de meest waardevolle. Een afscheid, hoe klein ook, is een kans om liefde te delen en te koesteren wat er echt toe doet. Kleine bijeenkomsten kunnen groots zijn in betekenis.

Alle columns van Bas Smit lezen? Kijk op nieuwspagina

« Terug naar overzicht