Een uitvaart in Zwolle, wat kom je tegen? Wat zijn de mogelijkheden? Waar moet je aan denken.

Een afscheid in Zwolle

Wat zijn de mogelijkheden voor een uitvaart in Zwolle? Na een overlijden krijg je niet alleen te maken met een verlies ervaring. Je moet ook nog eens veel keuzes maken in een tijd van verdriet. Welke keuzes zijn er eigenlijk? Hoe geef je een afscheid in Zwolle vorm? Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden. Daarnaast gaan we in op originaliteit bij afscheid.

Zwolle heeft een uitvaartcentrum en een crematorium. De gemeente heeft drie begraafplaatsen in beheer. Naast een algemene begraafplaats is er een deel ingericht voor de Chinese en Islamitische gemeenschap. Binnen de gemeentegrenzen zijn er twee katholieke begraafplaatsen. De oudste begraafplaats van Zwolle is Bergklooster. In Zwolle zijn meer dan dertig christelijke gemeenschappen met bijbehorende kerken, een zevental islamitische verenigingen met vier moskeeën en een synagoge.

Tegenwoordig hebben we de vrijheid om te kiezen hoe we afscheid nemen. Wat heeft Zwolle te bieden voor een afscheid op een bijzondere locatie? De verschillende wijken van Zwolle hebben allemaal iets unieks te bieden. Ook kijken we naar wat mogelijk is als we rondom Zwolle kijken.

Lees verder over de volgende onderwerpen: opbaren, cremeren, begraven en afscheid op een bijzondere locatie in Zwolle.

Volg je liever een stappenplan?  Wat te doen na een overlijden

Opbaarlocaties in Zwolle

Nadat iemand is overleden, zal deze persoon de laatste verzorging krijgen. De laatste verzorging is afhankelijk van de situatie, wensen en de gebruiken van de nabestaanden. De periode die daarna volgt tot aan de uitvaart is de tijd van opbaren. Deze periode is een niet onbelangrijk onderdeel van het afscheid. Daarom is de plaats en wijze van opbaren van een dierbare van belang.

Opbaren gebeurt op een bed, een imitatiebed, een uitvaartplank of in een uitvaartkist. Het is ook mogelijk dat een dierbare eerst in bed of op een uitvaartplank wordt opgebaard en later pas in een uitvaartkist. Een voordeel daarvan is dat het afscheid in stappen plaatsvindt. Een mogelijk nadeel kan zijn dat een overledene verplaatst moet worden, wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen.

Er zijn in Zwolle vier mogelijkheden om een dierbare op te baren: thuis, in een verzorgingstehuis, in een uitvaartcentrum en in de rouwkamer op locatie.

Thuisopbaren

Een intieme en persoonlijke optie is om een overledene thuis op te baren. Je dierbare is dan omringd door persoonlijke bezittingen en herinneringen. Het is voor de nabestaanden een vertrouwde omgeving en de meest toegankelijke manier van opbaren. Deze manier van opbaren is niet voor iedereen geschikt. Er zijn situaties te bedenken waarbij bijvoorbeeld een woning minder geschikt is voor deze mogelijkheid. Het is goed mogelijk dat nabestaanden het een prettiger idee vinden dat hun dierbare in het uitvaartcentrum is in plaats van thuis.

Wanneer een dierbare in een verzorgingstehuis woont en overlijdt, kan in vele gevallen daar ook de opbaring plaatsvinden. Weet wel dat elke instelling andere regels en gebruiken hanteert. Het is goed je vooraf te informeren over het betreffende Zwolse woonzorgcentrum, zodat je weet waar je aan toe bent.

Uitvaartcentrum

Een andere mogelijkheid in Zwolle is het uitvaartcentrum Kranenburg. Daar krijg je de beschikking over een eigen kamer. Je kunt daar te allen tijde naartoe, omdat je toegang hebt met een eigen sleutel. De ruimtes zijn geconditioneerd, wat de omstandigheden gunstig maakt voor een opbaring. Het uitvaartcentrum biedt ook de mogelijkheid van ruimtekoeling. Tijdens een rouwbezoek wordt de overledene dan naar een opbaarkamer gebracht. Daarnaast is het mogelijk om in het uitvaartcentrum een condoleance of een afscheidsceremonie te houden. Het is gelegen naast het crematorium en de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster. Niet alleen is de locatie gunstig gelegen, maar het is ook nog eens een prachtige, rustgevende omgeving.

Mobiele rouwkamer ZwolleEen relatief nieuwe mogelijkheid is de rouwkamer op locatie. De mobiele rouwkamer kan worden geplaatst waar gewenst is. Het is een sfeervol ingerichte ruimte die te personaliseren is. Het beschikt over klimaatbeheersing en een plaatkoeling. Was je dierbare zijn of haar hele leven werkzaam op een boerderij? Dan kun je kiezen voor een mobiele rouwkamer in één van de stallen, tussen de dieren. Is er wel ruimte buiten het huis maar niet erin? Is een bepaalde locatie heel speciaal geweest gedurende het leven? Of wil je je dierbare dichtbij houden tijdens de laatste dagen voor de uitvaart? Dan is deze mogelijkheid wellicht een mooie oplossing.

Wat zijn de methodes van opbaren?

Op het eerste gezicht heeft de methode van opbaren niet direct een link naar het onderwerp ‘een afscheid in Zwolle’. Toch behandelen we dit onderwerp. De reden daarvoor is dat de methode invloed kan hebben op de locatie van opbaren, wat op zijn beurt de uiteindelijke keuze weer kan beïnvloeden.

Koelen van het lichaam

Bij het uitvaartcentrum kan gebruik worden gemaakt van ruimtekoeling. De overledene wordt in een ruimte geplaatst met een temperatuur van ongeveer vier graden Celsius. Dit is een zeer effectieve methode voor het conserveren van een lichaam. De minder praktische kant is dat een rouwbezoek altijd op afspraak is.

De meest gebruikte methode is plaatkoeling. Hierbij wordt een koelplaat onder het lichaam, de uitvaartplank of de -kist geplaatst. Afhankelijk van de situatie kan aanvullend gebruik worden gemaakt van airconditioning. Dit is in de meeste gevallen een effectieve methode waarbij de mogelijkheid bestaat om de overledene te zien. Het nadeel is dat het lichaam van een dierbare koud aanvoelt en dat er een apparaat in de opbaarruimte staat.

Thanatopraxie

Een andere mogelijkheid is thanatopraxie. Bij deze vorm van conserveren wordt de bacteriegroei geremd, waardoor de conditie van het lichaam langer goed blijft zonder te koelen. Dit kan een mooi alternatief zijn voor mechanisch koelen, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van machinale koeling en de temperatuur van het lichaam niet verder daalt dan de kamertemperatuur. Het is echter van belang om te weten dat thanatopraxie niet in alle gevallen een goede oplossing is. Factoren zoals de conditie voor het overlijden, medicijngebruik, doodsoorzaak, periode tot aan de uitvaart en de weersomstandigheden spelen een rol. De situatie wordt eerst beoordeeld voordat advies wordt gegeven. Met thanatopraxie blijft een lichaam maximaal vijf tot zes dagen mooi. Het is ook belangrijk om te weten dat thanatopraxie een medische ingreep is en dat het verschilt van het eenvoudig insmeren van het lichaam met olie, crème of zalf.

Koeling met Graszoden

Deze methode biedt nabestaanden de mogelijkheid om op een natuurlijke en serene manier afscheid te nemen van hun dierbare. Bij deze vorm van koeling wordt de overledene op een opbaarplank boven graszoden opgebaard. Deze methode werkt op twee manieren: graszoden onttrekken warmte aan de omgeving door te groeien, en het gras wordt twee tot drie keer per dag besproeid met water, waardoor verdamping optreedt. Beide processen koelen zowel de lucht als het lichaam van de overledene.

Opbaren met koeling met graszoden is een duurzame en milieuvriendelijke keuze, omdat het geen gebruik maakt van apparatuur, elektriciteit en chemicaliën. De aanwezigheid van levend gras verrijkt de atmosfeer met natuurlijke schoonheid. De periode van opbaren wordt korter, tot maximaal vijf dagen. Graszoden koelen echter minder intensief dan een plaatkoeling, dus er zijn situaties waarbij dit onvoldoende is. De kans op geuroverlast of andere problemen is daardoor groter dan bij andere methoden. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van de verschillende methoden goed af te wegen voordat je een keuze maakt.

Crematie in Zwolle

Het crematorium Kranenburg, gelegen in Zwolle op het historische ‘Landgoed Kranenburg’, is een plek van troost. Omringd door een weelderig bosrijk landschap en een rijke geschiedenis, wordt hier zorgvuldig aandacht besteed aan het faciliteren van een waardevol en persoonlijk afscheid voor mensen uit Zwolle en de omliggende plaatsen. Dit crematorium biedt een serene omgeving voor iedereen die afscheid neemt van een dierbare.

Kranenburg uitvaart ZwolleHet crematorium biedt alle benodigde faciliteiten en is naast het uitvaartcentrum gelegen. Dit biedt de mogelijkheid om van het uitvaartcentrum wandelend met een loopkoets naar het crematorium te gaan.

Bij Crematorium Kranenburg begrijpen ze dat een mooi en gedenkwaardig afscheid van onschatbare waarde is. Het team staat klaar om nabestaanden te begeleiden, ondersteuning te bieden tijdens de afscheidsceremonie, te helpen bij het kiezen van muziek en het organiseren van een passende condoleance.

De aula biedt plaats aan meer dan 150 gasten. Ondanks zijn omvang straalt de aula een intieme sfeer uit. Deze ruimte is voorzien van professionele licht- en geluidsinstallaties die kunnen worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. Jouw wensen staan hierbij centraal.

In bijna alle gevallen is het crematorium in Zwolle de beste keuze. Maar het is belangrijk om te weten dat de wereld groter is dan alleen Zwolle. Binnen een half uur tot drie kwartier rijden vanaf Zwolle zijn er zeven andere crematoria beschikbaar. Elk van deze crematoria heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en extra mogelijkheden. Hierbij kun je denken aan een symbolische terugkeer naar de geboorteplaats of de plek waar iemand is opgegroeid. Elk crematorium heeft zijn eigen specialiteit, of het nu gaat om grote of kleine ceremonies, rustgevende uitzichten of andere kenmerken. Als een specifieke dag of tijd de voorkeur heeft, zijn er meer opties beschikbaar.

Begrafenis in Zwolle

In Zwolle zijn zes begraafplaatsen in gebruik. Elke begraafplaats heeft zijn eigen unieke kenmerken. Voordat je een keuze maakt voor een afscheid in Zwolle, is het goed om eerst op de hoogte te zijn van de verschillende eigenschappen.

Bergklooster

Op de begraafplaats Bergklooster worden al eeuwenlang mensen begraven. Het is een rustieke rustplaats met eeuwenoude charme en hedendaagse ruimte. Het oude deel heeft een heel eigen karakter en sfeer, met sobere graven in een serene omgeving, omringd door statige bomen. Nieuw Bergklooster biedt een eigentijdse optie, met staande en liggende monumenten omringd door goed onderhouden gazons. Het is een rustige plek voor eeuwige rust en een fijne plek om je dierbare te herinneren.

Kranenburg

Kranenburg is één van de grootste begraafplaatsen van Nederland wat betreft oppervlakte. Dankzij de landschappelijke aanleg en prachtige ligging is het een schitterende rustplaats. Hier vind je bijzondere vogels, bloemen, bomen en meer dan vijfhonderd verschillende planten. Kranenburg is niet slechts een begraafplaats; het is ook nog een prachtig park.

Voorst en Windesheim

Op deze begraafplaatsen worden voornamelijk bewoners uit Westenholte en Windesheim begraven. Het voorzieningenniveau is minimaal omdat het relatief kleine begraafplaatsen zijn.

Katholieke kerkhoven in Zwolle

Kerkhof Zwolle begrafenis

In de gemeente Zwolle zijn twee katholieke kerkhoven die worden onderhouden en beheerd door de parochie. Het ene kerkhof ligt naast de katholieke kerk in Wijthmen, terwijl het andere kerkhof aan de Willebrandlaan is gevestigd. Op dit kerkhof staat een prachtige kapel waar afscheidsceremonies worden gehouden.

Wat belangrijk is om te weten, is dat je geen parochiaan hoeft te zijn om op het kerkhof aan de Willebrandlaan te worden begraven. De locatie van dit kerkhof is dichter bij de stad, wat voor nabestaanden een overweging kan zijn om voor dit kerkhof te kiezen in plaats van de begraafplaatsen Kranenburg en Bergklooster. Bovendien wordt het kerkhof goed en actief onderhouden.

 

Natuurbegraven en afscheid in Zwolle

Bij natuurbegraven gaat een graf op in de natuur. Een graf is op een natuurbegraafplaats eeuwigdurend. Het is een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Respect voor de overledene gaat hand in hand met respect voor natuur en milieu. In de gemeente Zwolle is geen natuur begraafplaats. Dat neemt niet weg dat er een mogelijkheid is om begraven te worden op een natuurbegraafplaats buiten Zwolle. De dichtbij zijnde zijn Elspeterbos en Hogengraven bij Ommen. Het is ook mogelijk om voor een andere natuurbegraafplaats te kiezen.

Afscheid op een bijzondere locatie in Zwolle

Een afscheid hoeft niet in een kerk, bij het crematorium of in het uitvaartcentrum. Er is veel meer mogelijk. Wanneer je in kleine kring afscheid neemt kan het wellicht in het huis van je dierbare. Omringt door alle herinneringen uit leven van diegene die je moet gaan missen. Als de woonkamer niet groot genoeg is kan er een tent in de tuin gezet worden. Een afscheid in de buitenlucht kan rustgevende en bijzondere elementen toevoegen. Een plek die heel veel in een leven heeft betekend, kan nog meer betekenis krijgen door daar afscheid te nemen.

Zwolle heeft in elke wijk een prachtige of unieke locatie waar het mogelijk is om een afscheidsceremonie te organiseren. Niet elke locatie treed er mee naar buiten omdat het voor hun niet de hoofdzaak is. In de Kamperpoort staat een karakteristieke kapel. In Spoolde staan de vrijwilligers van het authentieke buurthuis klaar voor buurtgenoten. Wat dacht je van een afscheid op een boot? Wanneer er heel veel mensen komen of wanneer iemand gewoon heel gek was van het theater, dan zijn ook daar mogelijkheden. Zo zijn er nog veel meer authentieke gebouwen en unieke plekken te beschikbaar. Het is dus heel goed mogelijk om een afscheid in Zwolle uniek te maken door een bijzondere locatie te kiezen. Wanneer je verzekerd wil zijn om een afscheid op een unieke locatie te kunnen houden, dan raad ik je aan je hierop voor te bereiden. Daar kan ik je altijd bij helpen.