Condoleren kun je leren

7 december, 2023

Wat doe je wanneer iemand in je omgeving een dierbare heeft verloren? Je wilt laten weten dat je er bent. Maar hoe doe je dat? Condoleren kan meer zijn dan iemand een hand geven. Vrij vertaald betekent condoleren: ‘Ik leef met je mee, ik voel medelijden en sta naast je.’

Wees er gewoon. Soms is aanwezigheid alles wat nodig is. Geef een knuffel, bied een schouder om op te leunen, of ga gewoon naast iemand zitten in stilte, zonder te oordelen.

Laat diegene die verdriet heeft aan het woord. Je hoeft alleen te luisteren. Het helpt de ander dat je zijn of haar verhaal, herinnering of anekdote aanhoort. Wees empathisch, je benadrukt hiermee dat je de pijn erkent. Het gesprek mag ook over andere onderwerpen dan verdriet gaan, dat kan het soms weer luchtiger maken.

Soms kan het dagelijkse leven na een verlies overweldigend zijn. Bied daarom praktische hulp aan. Een maaltijd koken, boodschappen doen, of kinderopvang regelen kan een enorm verschil maken. Stuur een kaartje of een berichtje. Een kort, lief berichtje met ‘Ik denk aan je’ kan iemands dag maken. Wees geduldig. Rouwen heeft geen vaste tijdlijn. Het kan maanden of zelfs jaren duren. Blijf beschikbaar om steun te bieden. Juist als de eerste golf van verdriet lijkt te zijn afgenomen.

Het draait allemaal om menselijkheid en er voor iemand zijn. Je hoeft geen perfecte woorden te vinden. Het belangrijkste is dat je er bent, met een open hart en open armen.

Alle columns van Bas Smit lezen? Klik hier

« Terug naar overzicht