Neem de tijd voor afscheid

20 maart, 2024

Wanneer ik vertel dat mijn beroep uitvaartbegeleider is, hoor ik regelmatig hetzelfde verhaal. Mensen vertellen mij dat ze al tijdens het koffiedrinken na een uitvaart verzocht werden te vertrekken. Het is jammer dat dit soort verhalen er zijn, want volgens mij is de nazit juist een heel kostbaar moment.

Tijdens het koffie drinken worden oude banden aangehaald met die verre neef, (oud)tante of oude buur. Aan de koffietafel worden waardevolle verhalen of anekdotes verteld. Wanneer er voldoende tijd is kunnen alle genodigden hun steun uitspreken. Dit alles kan weer een helende werking hebben.

Bij een crematorium maak je van tevoren altijd een afspraak hoelang je van de faciliteiten gebruik wilt maken. Kies je voor negentig minuten, dan heb je vijfenveertig minuten voor een ceremonie en ook vijfenveertig minuten voor de nazit. Voorkom ‘veel plezier in drie kwartier’ door ruim de tijd te nemen voor alle facetten van een uitvaart. De kosten voor een extra half uur zijn over het algemeen heel goed te overzien. De waarde van een goed gesprek is niet in geld uit te drukken.

Het crematorium houdt rekening met de gemaakte afspraak. Daarom kun je tijdens de nazit zelf niet meer verlengen. Het crematorium plant er, wat logisch is, een volgende ceremonie achteraan. Naast de gebruikelijke vormen van samenzijn zijn er ook andere mogelijkheden. Dus bezint eer ge aan een afscheidnemen begint.

Wil je alle columns van Bas Smit lezen? Kijk op nieuwspagina

« Terug naar overzicht