De begeleider die ondernemend is

14 juli, 2023

Mensen noemen me regelmatig uitvaartleider of begrafenisondernemer. Om heel eerlijk te zijn staat me dat staat me een beetje tegen. Ik word liever uitvaartbegeleider genoemd.

Een leider voert de troepen aan of staat op zaterdag met de trainer langs het voetbalveld. Beide dingen doe ik niet. Ik bepaal niet wat er gebeurt, maar ik geef inzicht wat er mogelijk is. vervolgens schets ik een beeld bij wat er verwacht kan worden. In overleg voer ik wensen uit. Als ik voorloop of voor ga tijdens een ceremonie doe ik dat omdat ik anderen begeleid.

In mijn ogen is de term begrafenisondernemer niet compleet. Naast begraven zijn een crematie of je beschikbaar stellen aan de wetenschap ook een opties. Om die reden spreek ik liever over een uitvaart. Terwijl ik erg ondernemend ben en graag nieuwe dingen uit probeer vind ik de term ondernemer van ondergeschikt belang. De reden dat ik dit werk doe, is niet omdat ik graag onderneem. Dit werk heb ik gekozen omdat het op mijn lijf is geschreven. Ik kan zeggen dat ik het met passie doe.

Uitvaartleider en begrafenisondernemer vind ik dus niet goed passen bij wat ik doe. Als je me aanspreekt mag je altijd Bas zeggen. Als je me een titel wilt geven, noem me dan uitvaartbegeleider.

Verdrietige momenten gaan voorbij en waardevolle herinneringen blijven voor altijd.

Ik weet hoe de wegen lopen, maar jij bepaalt de route zodat we samen van verdrietige momenten waardevolle herinneringen maken.

Wil je alle columns van Bas Smit lezen? Kijk op nieuwspagina.

« Terug naar overzicht