Afscheid van deze tijd

13 oktober, 2023

De uitvaartwereld is nog best traditioneel. Maar laten we eerlijk zijn, de wereld verandert en daarom is vernieuwing belangrijk. Afscheid nemen op een manier die goed bij de behoeften en wensen van nabestaanden aansluit heeft veel voordelen.

Tegenwoordig kun je uit heel veel opties kiezen. Bijvoorbeeld, een milieuvriendelijk afscheid, natuurbegrafenis of een gepersonaliseerde ceremonie. De technologische ontwikkelingen staan niet stil. In de praktijk blijkt dat mensen vaak niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden.

Een digitale condoleancepagina heeft meerdere voordelen ten opzichte van het condoleanceregister. Deze afscheidspagina kun je personaliseren met foto’s en teksten. Het is ook mogelijk om een rouwkaart toe te voegen. Wanneer je jouw gegevens achterlaat, kan je ook een persoonlijke wens, bemoediging of herinnering toevoegen. In de papieren variant worden meestal alleen de namen en adressen genoteerd.

De online variant kan je via je eigen telefoon invullen op het moment dat jij dat wilt. Terwijl je in het condoleanceboek schrijft als er een rij mensen achter je staat. Al voor de ceremonie kan de digitale variant verspreid worden en ook heel makkelijk aan je neef in Nieuw-Zeeland.  Na de ceremonie hoeft de herinneringspagina niet gelijk gesloten te worden, zodat mensen waar het bericht later komt ook nog een kans krijgen. Hoe mooi is het voor de nabestaanden als ze op een later moment de persoonlijke wensen kunnen lezen. Dat ziet er heel anders uit dat een boek met namen een adressen.

Wil je alle columns van Bas Smit lezen? Klik hier

« Terug naar overzicht