Duidelijk geen verrassingen

3 juni, 2023

Het is een veel gestelde vraag: Hoe hoog zijn de kosten voor een uitvaart? Het antwoord luidt meestal: Tussen de zeven- en elfduizend euro. Er is een beter antwoord. Hier wordt gesproken over gemiddelde uitvaartkosten. Die krijg je door alle kosten voor alle uitvaarten te delen door het aantal uitvaarten. Een uitvaart is maatwerk, dus is er niet één bepaald gemiddelde.

Er zijn heel veel keuzes die invloed hebben op de kosten. Over wat voor soort uitvaart hebben we het? Is het een begrafenis, of een crematie? Komt er een sobere uitvaartkist of een uitvaartmeubel met toeters en bellen eraan? Is het in besloten kring, of worden er vierhonderd mensen verwacht? Gaat iedereen naar huis na de ceremonie, of is er een borrel? Krijgt iedereen een maaltijd aangeboden? Zijn er hele specifieke wensen? Er zijn heel veel keuzes die invloed hebben op de kosten.

Het kan dus heel goed zijn dat de totale kosten veel lager liggen dan het gemiddelde, of dat ze er ruim overheen gaan. De nabestaanden die ik begeleid, krijgen om die reden altijd zo snel mogelijk, meestal binnen een dag, een begroting van de kosten zodat er geen vervelende verrassingen achteraf zijn.

Het is zelfs mogelijk om vooraf inzicht te krijgen in de kosten voor een uitvaart. Wanneer je daar behoefte aan hebt is het handig om eerst je wensen in kaart te brengen. Op basis van de wensen kan er een beraming van de te verwachten kosten gemaakt worden. Heb je daar interesse in? Laat het Bas weten, dan helpt hij jou verder.

Wil je alle columns lezen? lees verder Nieuwspagina

Volg je me al op Instagram? Bohemen Insta

« Terug naar overzicht