De eerste voorzichtige stappen naar een nieuwe toekomst

14 maart, 2023

Hoe zou het zijn als je mensen mag begeleiden bij een uitvaart?

Dat was de vraag die ik me op een dag stelde. Moet je voorstellen, ik werkte bij een bank als financieel adviseur. Dagelijks was ik bezig om samen met mensen hun financiële zaken te regelen. Behalve hoe het zou zijn, vroeg ik me af: waar zit het clubgebouw van de orde van de begeleiders van uitvaarten? Daar was ik nog nooit langs gekomen. Gelukkig kun je op internet veel vinden en daar vond ik ook een opleiding voor uitvaartbegeleiders. Wel meerdere zelfs, maar één sprak me het meest aan. Die had ook nog eens een open dag. Een open dagprogramma kan ik beter zeggen. Het was een dag waarop je kon ervaren of de opleiding bij je zou passen.

Vrienden vroegen: ‘hé Bas ga je vrijdag mee bootje varen in de gracht? Het wordt mooi weer, pilsje erbij, gezelligheid!’ ‘Oh wat leuk, nee dank je’, zei ik, ‘ik ga niet mee. Ik ga naar een open dag voor een opleiding voor uitvaarbegeleiders.’ Dat waren vier zinnen waarvan ik nooit had verwacht dat ik ze zou uitspreken.

Het was een boeiende dag, omdat je goed inzicht kreeg in hoe het vak van een uitvaartbegeleider eruitziet. Het was bijzonder om te ervaren dat ik niet de enige was die de wens had er meer over te weten. Die dag ontwaakte er iets in me en is begonnen met groeien. Ik werkte die tijd binnen een gekaderd gebied van regels en richtlijnen. Maar mijn wereld werd groter toen ik aan de opleiding van uitvaartbegeleider begon. Mijn creativiteit werd aangewakkerd, het denken buiten de kaders is uit de sluimerstand gegaan en mijn empathisch vermogen kreeg een boost.

Tijdens de opleiding deden we heel veel praktijkgerichte opdrachten zoals het maken van rouwkaarten, een ceremonie voorbereiden en het schrijven van teksten. Dat was een verademing. Het was heel erg leuk om met de creatieve opdrachten bezig te zijn. En voor het eerst van mijn leven kon de theorie me ook blijven boeien. Nou ben ik mezelf ook wel een paar keer tegen gekomen in die periode, maar bij persoonlijke groei hoort dat er natuurlijk wel bij.

Wat ben ik dankbaar dat ik deze stap heb gezet, deze opleiding heeft me klaargemaakt om mensen goed te kunnen begeleiden tijdens een uitvaart.

 

Volg ons ook op social  media linktree

 

« Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *